Kremlin BM’nin ‘banka’ teklifini reddetti
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın 17 Temmuz’da çekilme kararı aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin açıklama yaptı. Peskov, Rusya devlet tarım bankasının yeniden SWIFT sistemine bağlanması gerektiğini söyledi.
Reuters’in haberine göre Peskov, Birleşmiş Milletler’in (BM) önerdiğinin aksine, Rusya devlet tarım bankasının yan kuruluşu değil, bizzat kendisinin SWIFT banka ödeme sistemine yeniden bağlanması gerektiğini belirtti. Peskov, “Bütün koşullarımız gayet iyi biliniyor. Yoruma gerek yok; bunlar (koşullar) oldukça somut ve yerine getirilebilir.” dedi.
‘NET VE İSTİKRARLI DURUMUMUZU SÜRDÜRÜYORUZ’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatan Kremlin Sözcüsü Peskov, “Dolayısıyla Rusya, cumhurbaşkanının defalarca dile getirdiği sorumlu, açık ve tutarlı tutumunu sürdürüyor.”
Rusya, doğrudan Batı tarafından uygulanan yaptırımlara tabi olmasa da liman erişimi, sigorta, lojistik ve ödeme konularında uygulanan yaptırımlar nedeniyle tahıl ve gübre ihracatının sekteye uğradığını savunuyor. Ödeme alanında uygulanan yaptırımlar arasında Rusya devlet tarım bankası Rosselkhozbank’ın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması da yer alıyor.
BM daha önce Rosselkhozbank’ın Lüksemburg merkezli bağlı kuruluşunun SWIFT sistemine tekrar erişim kazanmak için 30 gün içinde başvuruda bulunmasını tavsiye etmişti. Bu bahisle ilgili olarak Peskov şunları söyledi: “Anlaşmalar, SWIFT’in yan kuruluşuna değil Rosselkhozbank’a açık olması gerektiğini söylüyor. Yani temellere, ilk etapta var olan ve vaat edilen anlaşmalara dönme ihtiyacından bahsediyoruz. yerine getirilmesi gerekiyor.”
Peskov, “Cumhurbaşkanı (Putin) açıkça, bunlar yerine getirilir getirilmez anlaşmanın hemen devam edeceğini söyledi. Tam tersi değil.” dedi.
RUSYA ÇEKİLME KARARI ALDI
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalandı. Anlaşmanın yeniden yenilenip yenilenmeyeceği merak edilen günlerde Rusya bir açıklama yaptı. 17 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla anlaşmadan çekilme kararı aldıklarını açıklamış, bu kararın gerekçesinin ise anlaşmanın Rus tahıl ve gübre ihracatı gibi Rusya’yı ilgilendiren hususlarının yerine getirilmemesi olarak gösterildiğini açıklamıştı.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Eylül Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de bir araya geldi ve anlaşmaya geri dönülmesi yönünde herhangi bir karar alınmadı. Toplantının ardından Ukrayna, “Yatıştırma politikasını kabul etmeyeceğiz” şeklinde bir açıklama yaptı. (DIŞ HABER)
liceajans.xyz