Haber

İsrail’in İsrailli mahkumların hastane bodrumunda tutulduğu iddiası tartışmalara yol açtı

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, konuyla ilgili paylaşımında

Sözcü Hagari dün, Gazze’deki Rantisi Hastanesi’nin bodrumunda tutukluların tutulduğuna dair kanıtların olduğu iddia edilen videolar yayınladı.

Hagari’nin açıklamaları ve delil olarak sunduğu unsurlar sosyal medya kullanıcıları arasında tartışmalara neden oldu.

Söz konusu videoda Hagari, 7 Ekim’de Gazze’den İsrail’e düzenlenen saldırının sorumlularından birinin evinin yanında olduklarını belirterek, evin bir okulun yanında ve hastanenin yakınında olduğunu iddia etti.

Hagari, Rantisi Hastanesi’nin yaklaşık 200 metre yakınında tünel bulunduğunu ve bunun Hamas’ın hastaneyi kullandığının kanıtı olduğunu iddia etti.

Buna rağmen sosyal medyada Gazze gibi nüfusu kalabalık ve yüzey alanı küçük bir yerde yaklaşık 200 metre mesafenin yakın sayılamayacağı yönünde yorumlar yapıldı.

Hagari, konutun yanında tünel bulunduğunu ve buradan güneş enerjisi kablolarının uzandığını söylerken, tünelin içinin kesin görüntüsünü paylaşmadı.

CNN yayınında “Paslanmış silahlar”

Bu arada İsrail ordusu, Amerikan CNN televizyon ekibini çekim için Rantisi Hastanesi’ne götürdü.

CNN grubunun Hagari eşliğinde hazırladığı haberin yayınında muhabir, kendisine gösterilen silah ve mühimmatlara yaklaşarak, “Birkaç paslı silah ve patlayıcı var” dedi. ‘ derken görüldü.

Ordu resmine roketatar ve intihar bombası yeleği eklendi

Ordu Sözcüsü Hagari, Rantisi Hastanesi’nde yaptığı açıklamaları paylaştığı videoda, hastanenin bodrum katındaki bir odada yere düzenli olarak dizildiği fark edilen silah, mühimmat ve patlayıcıları göstererek, buranın Hamas tarafından kullanıldığını iddia etti.

Hagari bir yelek aldı ve bunun intihar yeleği olduğunu belirtti.

Ancak CNN’de görülenden farklı olarak ordunun karakolunda aynı noktaya roketatar ve intihar yeleği eklendiği fark edildi.

Ordunun CNN’den ayrı olarak yayınladığı videoda da silahların yanında yerde daha fazla çanta ve çanta olduğu görüldü.

İntihar yeleği CNN’in yayınında hiç yer almadı.

İsrail ordusu silah ve mühimmat imajını kısaltan yeni bir görsel yayınladı

X sosyal medya hesabında yayınlanan son görüntüde İsrail ordusunun silah ve mühimmat bulundururken Hagari’nin açıklamalarını büyük ölçüde kaldırdığı görülüyor.

Ordunun resmi internet sitesinde yayınlanan görüntülerde Hagari, silahların dikkatlice yere dizildiğini ve bunların Hamas tarafından kullanıldığını, saldırının roketatarlarla gerçekleştirildiğini anlattı.

Böylece İsrail ordusunun ve Hagari’nin hesabındaki yeni görselde silah ve bomba vurgusunun daha az olduğu görülürken, CNN yayınındaki görsellerle arasındaki fark kısmen azaldı.

Tuvaletin önüne çekilen perde, bebek bezleri ve biberonlar

Bodrumda bulunan motosikletin 7 Ekim eyleminde kullanıldığını iddia eden Hagari, aynı katta kadın kıyafetlerini ve sandalye ayağının yanında kısa ip modülünü gösterdi.

Hagari, doğrudan söylemese de, kapağında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yazan duvardaki elektrik panosunun üzerinde yer alan biberon ve bebek bezlerinin İsrailli rehinelere ait olduğunu ima etti.

Sosyal medya kullanıcıları, günlerdir yoğun bombardımana maruz kalan hastane çevresinde görülen eşyaların da buraya sığınan Filistinli sivillere ait olabileceğini tartıştı.

Hagari, bodrumdaki gizliliğin kanıtı olarak sıraladığı eşyalar arasında tuvaletin önüne çekilen bir perdeyi de ekledi.

Sözcü Hagari, bodrum katındaki havalandırma, küçük lavabo, mutfak ve tuvaletin buranın Hamas tarafından kullanıldığının kanıtı olduğunu savunarak, koltukların bulunduğu odada duvara asılı bir perdenin bulunduğunu vurguladı.

Hagari, buranın rehine görüntülerinin çekimi için kullanıldığını iddia ederken, yayınlanan herhangi bir görüntüyle eşleştiğine dair herhangi bir bilgi vermedi.

Euro-Med İnsan Hakları Gözlemevi Programı ve İrtibat Şefi Muhammad Shehada, X hesabından yaptığı paylaşımda, Hagari’nin videolarda sunduğu delillerin, hastanedeki çok sayıda sivilin burayı sığınak olarak kullandığını gösterdiğine dikkat çekti.

Shehada, perdelerin (hastanedekiler tarafından) toplantılar ve çevrimiçi görüşmeler için kullanılmış olabileceğini belirtti.

Takvim günleri için “bekçi isimleri” dedi

Hagari’nin duvarda asılı olan notun “Hamas muhafızlarına ait olduğu” iddiası sosyal medyada en çok konuşulan açıklama oldu.

Hagari, hastane bodrumunda bir odanın duvarına bantlanmış elle yazılmış Arapça harita hakkında şunları söyledi: “(Bu listenin başında) Arapça ‘İsrail’e karşı 7 Ekim’de başlayan bir operasyondayız’ yazıyor.” ” Bu, her teröristin kendi adını yazdığı bir gardiyan listesidir. Her terörist kendi adını da yazıyor. Buradaki (odadaki) insanları gözetmek için kendi vardiyası var.” söz konusu.

Ancak duvarda asılı olan nota dikkatli baktığınızda, Hagari’nin söylediğinin aksine haritada “07/10/2023 Aksa Tufan Harekatı” başlığının yer aldığını ve sadece günlerin isimlerini içerdiğini görebilirsiniz. kişilerin isimleri değil.

ABD’deki Orta Doğu Enstitüsü’nden Kıdemli Araştırmacı Charles Lister, X hesabında yaptığı paylaşımda görüntünün çok tuhaf olduğunu belirtti.

Lister, “Bu video, DSÖ tarafından işletilen bir hastanenin bodrum katının bomba sığınağı olarak kullanıldığını açıkça gösteriyor. Ancak orada tuvalet, duş, bebek bezi ve sandalyenin varlığı, rehinelerin tutulduğuna dair ‘kanıt’ olarak görülüyor” dedi. Sondaki ‘rehine listesi’ de tarihli.” ve günleri olan bir takvimden başka bir şey değil.” sözlerini kullandı.

Dijital Medya ve Dezenformasyon Uzmanı Doç. Katar’daki Hamad Bin Khalifa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marc Owen Jones da sosyal medya hesabından paylaşım yaparak değerlendirmesini yaptı.

Euro-Med İnsan Hakları Gözlemevi Programı ve İrtibat Şefi Shehada da paylaşımında, İsrail Ordusu Sözcüsü Hagari’nin Rantisi Hastanesi’ndeki rastgele bir takvimi işaret ettiğini belirterek, “(Hagari), rehinelerin ‘gardiyanlarının’ bir listesinin bulunduğunu kanıt olarak gösteriyor” dedi. ‘Teröristlerin isimleri’ ile.” .O listedeki tek şey haftanın günleridir.” ifadelerini kullandı.

haberelmadag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu