Haber

CHP Milletvekili Cevdet Akay, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinde kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan aktarmaları sorguladı.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında; “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara transferler yani 55 milyon rakamı. Bu kar amacı gütmeyen kuruluşlar hangi kuruluşlardır, nerede ve nasıl hizmet veriyorlar, tarım ve orman konusunda ülkemize ne gibi katkılar sağlıyorlar?” O sordu.

Tarım ve Orman Bakanlığının bütçe teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay şunları söyledi:

“Tabii Tarım ve Orman Bakanlığı gibi önemli bir bakanlığın bütçesine baktığımızda genel bütçeden yüzde 2,37 pay alıyor yani 283 milyar 124 milyon, bu gerçekten çok düşük bir bütçe. Değerli Bakanlığımız, bu bütçenin önümüzdeki yıllarda mutlaka arttırılması gerekiyor. Kendi içinde tespit ettiğimiz bazı hususlar var. Bu 283 milyarın 130 milyar 516 milyonu ‘program dışı giderler’ olarak adlandırılan kalemdir. Şimdi baktığımızda baktığımızda Detaylarda bütçenizin yüzde 46’sı olan bu program dışı harcamaların ne olduğunu net olarak göremiyoruz, yani yüzde 50’ye yakın bir rakam, bunu da merak ettik, detaylı araştırınca ne olabilir? Hazine yardımı olabileceği sonucuna vardım.Hazine yardımının nereye yapıldığı, hangi şirketlere, hangi kuruluşlara, hangi amaçlarla çalıştığı belli değil.Programlar, bütçe tahsisi Bana göre bu program dışı bütçe uygulamaları ve harcamalardan kaçınılmalı, program dahilindeki harcamaların disiplinli bir şekilde yapılması gerektiğini burada ifade etmek istedim.

“Tarıma İlişkin Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşların Katkıları Nelerdir?”

Kâr amacı gütmeyen kuruluşların tarımla ilgili katkıları nelerdir? Ben de bütün bakanlıklarda görüyorum -bu fiyat sizce çok yüksek değil ama Sayın Bakanım bazı bakanlıklarda da çok yüksekti- kar amacı gütmeyen kuruluşlara transferler yani 55 milyonluk bir rakam. Bu kar amacı gütmeyen kuruluşlar hangileridir, nerede ve nasıl hizmet vermektedirler, tarım ve ormancılık konusunda ülkemize ne gibi katkılar sağlamaktadırlar? Bunu da burada sorayım. Tabii ki Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesindeki bu hazine yardımları değerli bir kalemdir, buna itirazımız yok, hazine yardımlarının yapılması, makul yerlerin desteklenmesi önemli ama bunların takip edilmesi gerektiğine inanıyorum. Kaynakların etkin ve doğru kullanılması.

“ORMAN KÖYLÜLERİ PRİM TAHSİLATLARINI YAPAMAZLAR”

Bildiğiniz gibi bölgemizde çok sayıda orman köylüsü var ve orman köylülerinin de sorunları var. Dikili uygulaması var, yine performansa göre alınacak ikramiyeler var; Bölgemizde yaşanan doğal afetlerden dolayı dönemler çok kısıtlı ve gerekli prim tahsilatlarını yapamıyorlar. Taşeron sistemiyle de kooperatifler devre dışı bırakılıyor; Kooperatifler ve orman köylüleri gerekli geliri sağlayamıyor.

“BANKA HESAPLARINIZ SAYIŞ MAHKEMEYLE PAYLAŞILMADI”

Yine tarımsal amaçlı kurulan kooperatiflere bankacılık camiası aracılığıyla, bankalar aracılığıyla yapılan destekler için kullanılan krediler var. Bu kredilerin kimlere nasıl verildiği, hangi kooperatiflere ne kadar kredi verildiği, zamanında tahsil edilip edilmediği ya da vazgeçilip bırakılmadığına dair Sayıştay raporlarına baktığınızda yine banka hesaplarınız… Banka hesaplarınız yoktu. Sayıştay ile paylaşıldı; Transkriptlerle bankanın gerçek kayıtları arasında incelenemeyen yüzlerce, binlerce hesap daha vardı ve bunlar talep edildi; “Bu rapordaki açıklamaları burada ifade etmek isterim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu