Yaşam

Bu Sadece Bilim Kurgu Filmlerinde Olmuyor! Etçil Bitkiler Gerçekten İnsanları Yiyebilir mi?

Bilim kurgu filmlerinde dev etçil bitkilerin insanları yediği sahneleri hepimiz hatırlarız. Peki gerçek hayatta etçil bitkiler insan etiyle beslenebilir mi? Gelin bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim… ?

Kaynak:https://www.iflscience.com/could-a-ca…

“Etobur bitkiler insanları yiyebilir mi?” Soru uzun süredir tartışılıyor.

www.ucdavis.edu

Bu ilginç sorunun cevabını heyecanla arayan bir bitki bilimci var: Barry Rice. Rice, profesyonel bir etobur bitki yetiştiricisidir ve hatta hayatını adadığı bitkiler hakkında bir blogu bile vardır. Karısının “dehşete düşmüş” tavsiyesine rağmen, her botanikçinin aklındaki soruyu araştırmaya karar verdi: Venüs sinekkapanları insan etini sindirebilir mi?

Bu sorunun cevabını bulmak için bir deney yaptı.

Deneyi için, bir sporcunun ayağındaki enfeksiyon nedeniyle ayak parmaklarından soyulan deri parçalarını kullandı. Dört eşit boyutlu deri modülünü dört Venüs sinek tuzağına yerleştirdi. Bir hafta sonra bitkileri açtı ve içindekilerin ne durumda olduğunu gözlemledi. Beklentisi, deri bölümlerinin büyük ölçüde sağlam kalmasıydı ancak sonuçlar onu da şaşırttı. Deri modülleri neredeyse tamamen sindirildi. Geriye kalanların yapışkan ve sümüksü bir kıvamı vardı ve renkleri garip bir şekilde pastırma rengine dönmüştü.

Bu deney Venüs sinekkapanlarının insan dokusunu sindirebildiğini gösteriyor.

Ancak bunun bazı sınırlamaları vardır. Öncelikle sadece tek bir doku yani deri test edildi ve bu bize bitkinin kemik, kıkırdak gibi daha sert dokuları sindirip sindiremeyeceği konusunda bir fikir vermiyor. İkincisi büyüklük ve ölçek sıkıntısı var. Birkaç deri parçasını yemekle tam boyutlu bir insanı yutmak arasında büyük bir fark var. Bilime göre yaklaşık 630 tür etçil bitki vardır ve yağmur ormanlarının derinliklerinde henüz bildirilmemiş daha fazla bitki türü olabilir.

En güçlü türlerin Venüs sinekkapanı gibi birden fazla çenesi veya yapışkan yüzeyi yoktur.

Daha çok özel yapraklarıyla tanımlanırlar ve böcekleri sindiren sıvılarla dolu bir kovaya benzerler. Bunların arasında dev dağ ibrik bitkisi (Nepenthes rajah), 41 santimetre yüksekliğindeki rekor örneği ve litrelerce sindirim sıvısını barındırabilmesiyle en büyüklerinden biri olarak kabul ediliyor. Borneo’ya özgü bu cins, ormanlarda sürünen kurbağa, kertenkele ve semender gibi omurgalıları tüketmesiyle biliniyor. Ayrıca fare ve sıçanları yakalayıp, sıvısında boğarak sindirebildiği de biliniyor. Bu, teorik olarak omurgalı bir memelinin birçok dokusunu sindirebildiğini göstermektedir.

Ancak şu anda hiçbir etobur bitki türü tam bir insana sığacak kadar büyük değildir.

Little Shop of Horrors filmindeki Audrey 2’yi saymazsak normaldir.

Etçil bitkiler sınırlı bir boyuta evrimleşmiş gibi görünüyor çünkü belirli bir kütlenin üzerindeki avı tüketmek çok fazla çaba gerektiriyor. Bu özel bitkiler, besin açısından fakir ortamlarda hayatta kalmalarına yardımcı olmak için hayvanları tüketir. Her ne kadar diğer bitkiler gibi fotosentez ve kök sistemlerine ihtiyaç duysalar da azot, fosfat, potasyum, demir ve manganez gibi hayati önem taşıyan besin maddelerini elde etmek için hayvanları sindirmek zorundadırlar.

İnsan vücudunda ne kadar protein ve yağ olursa olsun etçil bitkilerin buna ihtiyacı yoktur.

İsteseler bile cesedi sindirmek aylar sürecek ve bu arada bitkinin içinde çürüyen bakterilerin oluşturduğu çamur çukuru da onu öldürecekti. Özetle kahvaltıda etobur bitkiler yeme konusunda endişelenmenize gerek yok. Pek çok dokumuzu sindirebilecek potansiyele sahip olmalarına rağmen ömürleri bir insanı yutacak kadar uzun değildir.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu