Haber

Avrupa Uzay Ajansı, 2 milyar ışıkyılı uzaklıkta patlayan bir yıldızdan gelen gama ışınlarını tespit etti.

Evrenle ilgili pek çok şey hemen hemen herkesin dikkatini çekmektedir. Bugün açıklanan haberle birlikte Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) İntegral Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 2 milyar ışıkyılı uzaklıkta patlayan bir yıldızdan gelen gama ışınlarını tespit etti. Tamam, peki bu gama ışını patlamasının değeri nedir?

Patlama 800 saniye sürdü!

Evrenin her yerinde yıldız doğumu ve ışın patlamalarıyla ilgili haberler ve görüntüler ortaya çıktı. Son dönemde bunlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) İntegral Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 2 milyar ışıkyılı uzaklıkta patlayan bir yıldızdan gelen gama ışınlarını tespit etti.

GRB 221009A olarak adlandırılan bu patlamanın şu ana kadar tespit edilen en parlak, en güçlü ve en uzun periyodik patlama olduğu ortaya çıktı. Ayrıca patlama, ESA’ya ait Uluslararası Gama Işını Astrofizik Laboratuvarı (Integral) tarafından da tespit edildi.

NASA’nın Mars robotlarıyla bağlantısı kesildi!

Süpernova adı verilen devasa yıldız patlamalarından veya iki büyük ağır nötron yıldızının çarpışmasından kaynaklanan güç emisyonlarına gama ışını patlamaları adı verilir. 2002 yılında piyasaya sürülen Integral, her gün gama patlamalarını kaydediyor.

Ancak tespit ettiği GRB 221009A’nın diğerlerinden farklı olduğu ortaya çıktı. Bazı araştırmacılar bunun şimdiye kadar tespit ettikleri en parlak gama ışını patlaması olduğunu belirtti. Öte yandan baş araştırmacı Prof. Dr. Pietro Ubertini de şu açıklamayı yaptı: “1960’lı yıllardan bu yana gama ışını patlamalarını ölçüyoruz ve bu şimdiye kadar ölçülen en güçlü değer.”

800 saniye süren patlama Hindistan’daki yıldırım dedektörlerini de devreye soktu. Ayrıca Almanya’daki cihazlar tarafından tespit edildiği gibi iyonosferde birkaç saat etkili olduğu da belirtiliyor. İyonosfer, Dünya’dan 50 ila 950 kilometre uzaklıktaki atmosferin plazma adıdır. Diğer taraftan elektrik yüklü gazların bulunduğu üst tabakayı da test ediyor.

Peki gama ışını patlamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!

mahmudiye-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu