1 doların 140 yen olduğu Japonya neden kur farkından bizim kadar etkilenmiyor?
Ülkemizde özellikle son 5 yılda en çok duyduğumuz kelime enflasyon oldu. Parayla hiçbir işi olmaması gereken 5 yaşındaki çocuklar bile ekonomi dünyasında terimler hakim olmaya geldi. Ülkemizin son yıllarda ısrarla uyguladığı politika nedeniyle dolar kuru amansız bir şekilde yükseldi. Hatta Türk lirasının doların değer kazanmasından daha fazla değer kaybettiğini gördük.
Başımızı çevirip etrafa baktığımızda 1 dolar 140 Japon yenine eşittir Görürüz. Enflasyon ve kur artışı desek bile 1 doların karşılığı 23,5 TL civarında. Peki böyle bir durumda Japonlar bizden daha mı kötü? Japonya’da ekonomik kriz yokken biz neden ülkemizde kriz yaşıyoruz? Buradaki asıl nokta döviz kurunun kendisi değil, satın alma gücü ile ilgilidir.
Japonya’da döviz kuru yüksek olmasına rağmen yenin alım gücü TL’den çok daha yüksek.
Japonya, 80’lerden yendi uluslararası para birimi Bunu elde etmek için çok çaba sarf edildi. Bu çabanın sonucunda; Dolar ve euro gibi küresel para birimlerinin ardından en çok işlem gören para birimi ortasına girdi. Paranın gücünü ve istikrarını önemseyen Japonya, sayısal fiyatın çok da değerli olmadığını tüm dünyaya gösteren ülkelerden biri.
TL’nin yaşadığı sorun dolar kurundaki artıştan değil, para biriminin ani değer kaybından kaynaklanıyor.
Diyelim ki 100.000 yeniniz var. Bu madalyonun değeri ne olursa olsun yarın değerinin yüzde 10’unu kaybetmeyeceğini biliyorsunuz. Bu da paraya olan güveni artırır. TL’de ise bu güven kayboldu.
Bugün 100 bin TL ile 4220 dolar alabiliyorken yarın aynı parayla 3900 dolar alsak paramızın değer kaybettiğini görürüz. Yani burada önemli olan nokta dolar kurundan çok. paranın güvenilirliğini kaybetmekve satın alma gücünde düşüş.
Japon yeni dolar karşısında oldukça serbest görünse de paranın değerinden çok parayı kullanan kişilerin alım gücüne bakmak gerekiyor.
Japonya’nın 2021 verilerine göre Kişi başı geliri 40.540 dolar. Y an; Yen ne kadar değersiz olursa olsun, bu para birimine sahip olan kişilerin 1 yılda kazandıkları yenin dolar karşılığı 40.540$’a eşdeğerdir.
bu çok daha fazlası refah içinde yaşatıyor. Aynı yıl Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 9.050 dolar civarındaydı. 2022 yılında ülkemiz için bu gelir 10.618 dolar olarak belirlendi.
Japonya’nın güçlü bir endüstrisi var.
“Babam Toyota gibi bir adamdır” reklamını hepiniz bilirsiniz. japonya ekonomisi, II. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra önemli ölçüde arttı. Japonya’nın para birimi dolar karşısında pek bir şey kaybetmez. Çok uzun bir süre yıllık enflasyon tek haneleri geçmedi.
Bu da bir Japon vatandaşının cebindeki Japon yeninin erimeden aynı alım gücünde kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Elbette arkasında değerli bir güç var. Japonya; Toyota, Nissan, Honda, Mazda, Suzuki, Canon, Sega, Nintendo, Sony, Panasonic, Nikon, Bridgestone Sayamayacağımız kadar çok dünyaca ünlü markası var. Arabalar, oyun konsolları, kameralar ve daha birçok segmentte hizmet veren bu markalar Japon ekonomisini adeta ayağa kaldırıyor.
Peki sizce Türkiye neyi yanlış yapıyor?
Ülkemiz aslında uzun süredir çok istikrarlı bir büyüme elde etti. Ancak son yıllarda hem ABD yaptırımları hem de ekonomik yanlış politikalarSonuç olarak, parasında para kaybı yaşamaya başladı.
Dolar 23 değil 100 TL olabilir. Burada önemli olan nokta paranızın satın alma gücüdür. Yani 1 dolar 100 TL olacaktı ama taban fiyat 150.000 TL olsaydı Dolar yükselse bile refah içinde yaşayabiliriz.
Seçimden sonra Türkiye’nin yeniden ekonomik bir yolculuğa çıkacağı görülüyor. Umarız yapılan hatalar geri dönerve paramız çok daha pahalı hale geliyor.
demre-ajans.com.tr